Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

01.07.2023 708

Meslek Liselerine nasıl tercih yapacağım.  Merkezi Tercihle yerleşme nedir?  Alanımı nasıl seçerim?

 

Lise eğitimine devam edecek öğrenciler LGS sonuçlarının açıklanması sonrası tercih dönemine girdiler. Ancak birçok öğrenci ve veli hala tereddütler yaşamaktadır.  Öğrenciler meslek liselerini tercih ederken akıllarına gelen birçok soruyu Temizel  Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Bülent Karademir'e sorduk.  

 

Merkezi Sınav Puanıyla Yerleşilen Alanlar Nelerdir? 

Anadolu teknik programlarına ve proje okulu kapsamındaki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Bakanlıkça belirlenen Anadolu meslek programlarının proje kapsamındaki alanlarına merkezi sınav puanıyla (LGS) tercihleri doğrultusunda doğrudan alana öğrenci yerleştirilir. Bu alanlarda üniversite hazırlık ve mesleki eğitim birlikte verilmektedir. Okulumuzda LGS puanıyla öğrenci alan 

 

1-Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı - Savunma Elektronik Sistemleri dalı

2- Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı - Yenilenebilir Enerji Teknolojileri dalı

3- Bilişim Teknolojileri Alanı - Yazılım Geliştirme Dalı

4- Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı - Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri dalı olmak üzere dört sınavlı mesleki alanımız bulunmaktadır.

 

Diğer meslek programlarına yerleştirme nasıl yapılıyor?

Mahalli yerleştirme ile önce okulumuz tercih edilir. Diğer Anadolu meslek programlarında alana yerleştirme işlemi 9 uncu sınıfta ders yılının başladığı ilk 2 hafta içerisinde okullarında yapılacak alan tanıtımları ve yönlendirmeler sonucunda öğrencilerin tercihleri alınmak suretiyle ortaokul başarı puanı esas alınarak e-Okul sistemi üzerinden yapılır.

 

LGS puanına bakılmaksızın meslek edinmek için okulumuzu okulumuzu tercih eden öğrenciler okulunun 3. haftasında tercih ettikleri 

 

• Bilişim Teknolojileri Alanı

• Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri

• Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

• Yenilenebilir enerji Teknolojileri Alanı

• Kimya Teknolojileri

alanlarından bir tanesine ilgive tercihlerine göre yerleştirilir. Yani öğrenciler önce okulumuzu tercih ederler. Okula yerleştikten sonra ilgi duydukları meslek tercihlerini yaparlar.

 

Meslek Lisesine kayıt olan öğrenciler üniversiteye gidebilir mi?

LGS puanıyla okulumuza Anadolu Teknik Programına kayıt olan öğrenciler 4 yıl boyunca hem mesleki hem de üniversiteye yönelik akademik dersler almaktadır. 

 

Ayrıca mahalli yerleşme ile okulumuzdaki Bilişim Teknolojileri, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanı, Elektrik Elektronik Teknolojisi ve Kimya Teknolojileri alanlarının Anadolu Meslek Programları ise LGS puanına bakılmaksızın tercih eden öğrenciler; yeni sistemde 11. sınıf sonunda öğrencinin akademik derslerinin ortalaması 70 ve üzeri ise 12. Sınıfta tamamen üniversiteye hazırlık derslerinin okutulduğu nitelikli özel bir sınıfa yerleşebilmektedirler.  Bu durum nitelikli ve niteliksiz olmasına bakılmaksızın her öğrenciye üniversite yolunu açmaktadır. 

 

Okulunuzunda yurt imkanı var mı?

Okulumuzun yurdu bulunmamaktadır. Yurt ihtiyacı olan öğrenciler için okul açıldığında e-Okul sistemi üzerinden yurt talebi yapılmakta, Milli Eğitim Müdürlüğü onayı ile okulumuza yürüme mesafesinde olan yurtlara yerleştirilmektedir. İlçelerden ve köylerden gelen öğrencilerimizin birçoğu bu yurtlarda kalmaktadır.

 

Okulunuzun öğrencilere sunduğu başka imkanlar var mı?

Okulumuz Teknofest'te üçüncülük, TÜBİTAK Öğrenci Araştırmaları Projelerinde bölge üçüncülüğü, MEB Uluslararası robot yarışmalarında birincilik ve üçüncülük dereceleri almıştır. Erasmus+ Programı kapsamında akredite olan ilk 6 meslek lisesinden biridir. Önümüzdeki 9 yıl boyunca öğrencilerimiz Avrupa ülkelerinde staj yapacaktır. Hazırladığımız projelerle Otonom insansız hava araçları ile ilgili özel laboratuvar kurulumları yapmaktadır.

 

Okulumuza kayıt olan her dört öğrenciden birinin Avrupa'da staj yapma imkanı bulduğu, Tübitak, Teknofest, Model Uçak, Robotik kodlama çalışmaları ve insansız hava araçları konusunda uzmanlaşan Temizel Ünlü MTAL hedefi yükseklerde olan öğrencilerini beklemektedir. 14-06-202114-06-202114-06-202114-06-202114-06-2021