Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

18.05.2018 17980

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ALANI

Okulumuzda Anadolu Meslek Programında (AMP) Yenilenebilir Enerji dalında ve  Anadolu Teknik Programında (ATP) Yenilenebilir Enerji dalında eğitim verilmektedir.

ALAN HAKKINDA

Yenilenebilir enerji teknolojileri; rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üreten küçük
ve büyük çaplı santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı, onarımı ve arızalarının giderilmesi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Gücünü güneşten alan, hiç tükenmeyeceği düşünülen ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerji, yeşil enerjidir. Güneş ve rüzgâr yenilenebilir enerji kaynağıdır. Bu teknolojiler ile günümüzde en çok ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi üretilmektedir.

Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve bu alanda ciddi miktarda kaliteli elemana
ihtiyaç duyulmaktadır.

Yenilenebilir enerji (kaynakları), sürekli devam eden doğal süreçlerdeki varolan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş ışığı, rüzgâr, akan su (hidrogüç), biyolojik süreçler ve jeotermal olarak sıralanabilir.

En genel olarak, yenilenebilir enerji kaynağı; enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi ile tanımlanır. Örneğin, güneşten elde edilen enerji ile çalışan bir teknoloji bu enerjiyi tüketir, fakat tüketilen enerji toplam güneş enerjisinin yanında çok küçük kalır. En genel yenilenebilir enerji şekli güneşten gelendir. Bazı formlar güneş enerjisini ve rüzgâr gücünü depolar.

Yenilenebilir enerjinin; tesisler, hayvanlar ve insanlar tarafından kalıcı olarak tüketilmesi mümkün değildir. Fosil yakıtlar, çok uzun bir zaman çizelgesi göz önüne alındığında teorik olarak yenilenebilir iken, istismar edilerek kullanılması sonucu yakın gelecekte tamamen tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Dallar:

• Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Dalı

Okutulan Dersler:

07-07-2023

• Mesleki Gelişim
  • Yenilenebilir Enerji Teknik Resim
  • Meslek Elekrik Elektroniği
  • Yenilenebilir Enerji Sistemleri
  • İşletmelerde Mesleki Eğitim
  • Rüzgar Enerji Santralinin Kurulumu
  • Rüzgar Enerji Santralinin İşletilmesi
  • Güneş Enerji Santralinin Kurulumu
  • Güneş Enerji Santralinin İşletilmesi
  • Rüzgar Santrali Otamasyon-1
  • Rüzgar Santrali Otamasyon-2
  • Güneş Santrali Otamasyon-1
  • Güneş Santrali Otamasyon-2
  • Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Modelleme

Meslek Elemanında Aranan Özellikler:

• Bu alandaki mesleklerde çalışacak kişilerin;
  • El ve gözlerini eş güdümlü kullanabilen,
  • Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
  • Dikkatli ve sorumluluk sahibi olmalıdır,
  • Makine ve malzeme ile çalışmaktan hoşlanan,
  • Titiz ve özenli olarak çalışabilen,
  • Ekip halinde çalışmaya yatkın.
  • Soğukkanlı ve sabırlı çalışan,
  • Matematik ve fen bilimlerinde başarılı,
  • Şekilleri doğru algılayabilen
  • Sayılar ve şekiller arasındaki ilişkileri çabuk algılayabilen
  • Teknoloji alanındaki yenilikleri takip eden kişiler olması gerekmektedir.

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.

ALANDAN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER NERELERDE ÇALIŞIYOR?

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı'ndan mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Rüzgâr enerji santrallerinde,

2. Güneş enerji santrallerinde,

3. Küçük rüzgâr türbini kurulumu firmalarında,

4. Küçük güneş türbini kurulumu firmalarında,

5. Rüzgâr türbini üreten firmalarda,

6. Güneş paneli üreten firmalarda,

7. Diğer elektrik santrallerinde vb. yerlerde çalışabilirler

MEZUN ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTELERİN HANGİ BÖLÜMÜNE GİDEBİLİR? KARİYERLERİNE NASIL DEVAM EDECEKLER?

Bu alan mezunları; YÖK'ün uygulaması devam ettiği sürece aşağıda belirtilen ön lisans programlarına gidebilirler:

• Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
  • Elektrik
  • Elektrik Enerjisi Üretimi, İletim ve Dağıtımı
  • Elektrikli Cihaz Teknolojisi
  • Elektromekanik Taşıyıcılar
  • Elektronik Haberleşme Teknolojisi
  • Elektronik Teknolojisi
  • Enerji Tesisleri İşletmeciliği
  • Kontrol ve Otamasyon Teknolojisi

Ayrıca, meslekî ve teknik lise mezunlarından kendisini yetiştirenler üniversite giriş sınavlarında başarılı olursa dilediği lisans programında eğitim alabilir.

Meslek yüksekokulunu bitirenler, Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programlarına geçebilirler.

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlikleri kazanan meslek elemanları Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanındaki işletmelerde kariyer yapabilirler.

MEZUN OLANLARA HANGİ BELGELER VERİLİR

Diploma ile birlikte iş yeri açma belgesi, Europass diploma eki belgesi verilmektedir. Ayrıca tüm mezun olan öğrencilere teknisyen unvanı verilmektedir.

Kaynak: MEGEP