SSS - Sorularla Temizel-Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (TÜMTAL)

03.07.2019 7415

18-05-2018

TÜMTAL'da hangi mesleki alanlar var?

Bilişim Teknolojileri, Elektrik elektronik Teknolojileri, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Kimya Teknolojisi alanları olmak üzere 5 mesleki alan vardır.

TÜMTAL nitelikli okul mu?

Evet, Bilişim Teknolojileri Alanı (Yazılım Geliştirme Dalı), Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı (Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Dalı), Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı (Savunma Elektronik Sistemleri Dalı) ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı (Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Dalı) Anadolu Teknik Programı'na her yıl bir sınıf (30 öğrenci) öğrenci alınmaktadır.

TÜMTAL'a sınavsız girebilir miyim?

Evet, Bilişim Teknolojileri, Elektrik elektronik Teknolojileri, Endüstriyel otomasyon Teknolojileri, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve  Kimya Teknolojisi alanlarının Anadolu Meslek Programlarına alan kontenjan miktarı kadar öğrenci alınmaktadır.

TÜMTAL'a kız öğrenci kayıt olabilir mi?

Evet, okulumuz karma eğitim yapmaktadır. Yıllara göre değişmekle birlikte şu anda okulumuzda okuyan 4 öğrencimizden 1 tanesi kız öğrencidir.

9. sınıfta meslek ve alan seçimi yapılıyor mu?

9. Sınıfta tercih ettiğiniz mesleki alana yerleştiriliyorsunuz. 10. Sınıfta ise alanlarında uzmanlaşarak alanların altında açılmış özel dallara yönlendirilmektedir. 10. Sınıta öğrenciler dal seçimi yapmaktadır.

TÜMTAL'da kaç yıl eğitim görülüyor?

Tumtal'da 4 yıl eğitim görülmektedir. Anadolu Meslek Programlarında son sınıfa gelen öğrenciler haftada 3 gün işletme stajına gitmekte, 2 gün okula gelmektedir.

TÜMTAL'daki alanlar ne kadar güncel?

TÜMTAL bünyesinde faaliyet gösteren 5 mesleki alan da çağımızın gereksinimleri olan Elektrik-Elektronik, bilişim teknolojileri, mekanik, mekatronik, yenilenebilir enerji ve kimya gibi üst düzey teknolojik mesleklere eleman yetiştirmek için eğitimler vermektedir. Derslere ek olarak düzenlenen güncel kurs ve etkinlikler düzenlenmektedir. (Model uçak kursu, İngilizce kursu, robotik kurslar, üniversite hazırlık kursları)

Eğitimimim sonrası iş bulma şansım nedir?

Son sınıfta işletme stajında haftada 3 gün işletmeye giden öğrenciler çalıştıkları işletmelerde okul sonrası devam etme şansına sahiptirler. Ayrıca ilimizde faaliyet gösteren işletmeler ile Esnaf Odaları Birliği, ve Karaman Ticaret Odası ile protokoller yapılarak öğrencilerimize iş bulmada kolaylık sağlanmaktadır.

TÜMTAL'dan mezun olan bir öğrenci üniversite sınavında başarılı olabiliyor mu?

Üniversite sınavı için gereken dersler öğrencilerimize 9,10, ve 11. Sınıflarda verilmektedir. 12. Sınıfta öğrenciler işletmeye gitmekte bu süreçte de üniversiteye hazırlanma şansı bulmaktadır. Üniversite başarısı öğrencinin temeli, çalışma şekli ve hedefleriyle doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca Anadolu Meslek programı okuyan bir öğrenci akademik başarısı yüksek ise son sınıfta işletmeye gitmek yerine tamamen akademik ağırlıklı kültür dersleri görebilecek ve üniversite sınavına hazırlanacaktır.

Avrupa'da staj imkanı nedir?

Erasmus+ Mesleki Eğitim ve Öğretim Hareketliliği Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanan TÜMTAL, Türkiye'deki 6 okuldan biri olmuştur. 2020 yılında 32, 2021 yılında 40 öğrencisini yurt dışı stajına gönderecek olan TÜMTAL;  hedefini tüm öğrencilerini yurt dışında staja göndermek olarak belirlemiştir.  Ayrıca 2021-2027 Erasmus döneminde öğrencilerini Avrupa'da kısa 1 ay ve uzun 3 ay  sürelerde staj imkanı sağlayacaktır.

Hangi öğrenciler yurt dışına gidebilir?

TÜMTAL'da okuyan 11. Sınıftan itibaren öğrencilerinden o yıl belirlenen kontenjan miktarı kadar öğrenci, ders başarıları, devamsızlık miktarları, disiplin durumları ve yapılan İngilizce kurslara katılım ve başarı durumlarına göre sıralamaya tabi tutularak her mesleki alandan seçilmektedir.

TÜMTAL gezi düzenler mi?

Evet, her yıl teknik ve kültürel olmak üzere tüm Türkiye'ye geziler düzenlenmektedir.

TÜMTAL ulusal ve uluslararası projelere ve yarışmalara katılım sağlıyor mu?

Evet, KOP ve Mevka kalkınma ajanslarının yerel kalkınma projelerini gerçekleştirmiştir. Ayrıca 4 yıldır MEB Uluslararası Robot Yarışmalarına katılım sağlayan TÜMTAL öğrencileri, 2018 yılında insansız hava aracı (mini drone) ve insansı robot kategorilerinde 3. lük elde ederken 2019 yılında insansı hava aracı (mini drone)  kategorisinde hem 1. hem de 3. olmuştur. 2019 yılında TEKNOFEST'te katılmıştır. 2020 TEKNOFEST'e katılma hakkı elde eden Türkiye'deki 16 meslek lisesinden biri olmuştur. TÜBİTAK Araştırma Projelerinde 2 öğrencimiz Bölge 3.sü olmuştur.

Karaman'da bir köy ortaokulu dan mezun oldum. Okulunuz tercih edebilir miyim?

Evet, TÜMTAL köylerin tamamından yerleştirme kapsamında tercih edilebilmektedir.

Okulunuza pansiyon var mı? Nerede kalabilirim?

Hayır, TÜMTAL pansiyonlu bir okul değildir. Ancak civardaki liselerin pansiyonlarında boş kontenjanlar kapsamında öğrenciler kalmaktadır. Ayıca öğrenciler özel yurtlarda kalabilmektedirler. Pansiyonlar okulumuza çok yakın olup 10 dakika yürüme mesafesindedir.

Üniversite hazırlık kursu açılıyor mu?

Evet, her yıl başvurular kapsamında DYK (Destekleme Yetiştirme Kursları)  kursları açılmaktadır.

Okulu beğenmezsen değiştirebilir miyim?

Evet, 9. sınıf 2. dönemine kadar ğrenciler istenilen okula ya da alana kontenjanlar kapsamında nakil geçişler yapılabilmektedir.

Yemekhaneniz var mı?

Evet, Öğrenciler öğle yemeklerini okul yemekhanesinde çok cüzi bir fiyatla yiyebilmektedir.

Okula nasıl ulaşım sağlarım?

Karaman merkezden TUMTAL'a hem hat dolmuşları hem de Belediye Otobüsleri mevcuttur. Ayrıca öğrenciler özel servisler ile TUMTAL'a Karaman'ın her mahallesinden ulaşım sağlayabilmektedirler.